Burned and gone with the wind

Standard

23rd December 2011

Dear Zaid,

There have been some events that are happening in our country lately that I just couldn’t understand. Last week a college student burned himself in front of our state court at a demonstration event. It was supposed to be a form of protest and disappointment towards our government and our country leader.

I do respect his choice. There’s must be a reason. But a question keep nagging my conscience. Are we really that desperate? Is there really no other way?

Similar situation happened at Tunisia not so long ago. A merchant burned himself as a desperate action because all of the injustice that was happening in his life. People become angry and lead to a mass anarchy, the situation end up in a fall of a regime.

But this guy. Sondang his name was. It’s not something personal. It’s a form of deep concerns with what’s happening in our country. And maybe his attempt was to create a dramatic events in hope that it will trigger mass movement towards a revolution or a reformation. Alas, it didn’t work out.

He is gone now. His name become widely known. But that was it. What’s the point of become famous when you’re dead? There’s no effect at all. He’s burned and gone with the wind.

Sondang has a family. A Mother, a Father. How would they feel?

The odds of making a change, a revolution, by a mass movement is one in a million. It will only occur if all of the probabilities present. What happened in 1966 & 1998? At that time all supportive probabilities present, and succeed to generate an extreme change in our country.

In my humble opinion. If we want to make a change, then we have to do something real. Not just by demonstrating. Example : college student should finish their study as best as they can. Then open a business that could create employment or if they want to change how our government work then enter and infiltrate. Create a systemic change from the inside. Hold strong in what they believe, make a difference and don’t get carried in the current. Do not turn in to just another corrupt politician like some of 1966 and 1998 activist.

No matter how ruined our country is right now. Everybody could make a right difference in their own surroundings. I still believe that there’s still people with a sense of right and wrong, people with conscience. If those people hold strong in what they believe and willing to actually create a difference in their own workplace, in their own environment. Then maybe there is still a hope.

Do not dream to change a country if we couldn’t make a change in our self.

To keep doing the hard right against the easy wrong.

Pictures borrowed from here.

Advertisements

2 responses »

  1. Hai, kenapa kejadian bakar diri di Indonesia ga memicu revolusi seperti di Tunisia, sepertinya terjadi karena banyak hal.
    1. Revolusi atau reformasi itu seperti air di dalam sebuah bendungan. Ketika kemarahan atau kekecewaan terpendam selama bertahun-tahun, baik pada orde lama (rakyat udah lama muak dengan PKI dan pembangunan orde lama yang gagal, hyperinflasi,dll) atau pada orde baru (otoriter,kebebasan,dll). Butuh trigger untuk memicu terjadi mass movement. Ibaratnya seperti menyiram bensin di mana-mana, butuh api untuk menjadi sebuah kebakaran besar.Pada masa reformasi,demo terjadi setiap hari, di mana-mana, Mulai petani, pekerja, mahasiswa (bayaran atau ga), preman, ormas, anak kecil, demo tiap hari, sampai lupa membangun negara 😀 . Era reformasi Ibaratnya air (demo) yang ga dibendung, Ya ngalir aja terus. Beda dengan jaman orde baru, demonya ditahan-tahan selama bertahun-tahun, begitu jebol bendungannya, airnya banjir kemana-mana.
    2. Kegagalan reformasi (beberapa orang bilang berhasil, tapi saya bilang gagal..) membuat rakyat kapok. “Yaaaahh, paling dia kalo gw dukung sekarang di demo ini ntar, ntar dia lupa dah ama gw, kaya jaman dulu noh, pas demo-demo jaman soeharto Dia kan kere banget, makan aja kagak bisa, Nah sekarang udah naik jadi pejabat kerjaannya nongkrong-nongkrong di kafe,ngopi yang 50 ribu satu gelas, kalo malam dugem, sekali-sekali tampil di TV, sok sok bahas negara, begitu di pemerintahan lebih korup dan gagal dalam membangun negara..” hadeuh capek deh…. Kegagalan ini membuat rakyat trauma dan ga siap mendukung pergerakan lagi. Pergerakan atau revolusi itu biaya sosialnya MAHAALLL….. MAHAL banget malah.
    3. Demo bayaran atau demo abal-abal terlalu banyak. Sekarang susah membedakan mana demo yang murni dan demo bayaran. Sekarang demo atas nama mahasiswa juga… yaa gitu deh. 😀 (cari alumni atau mahasiswa tua terancam DO, bayar, atau jadiin koordinator demo, gampang kok..) Preman dikasi jaket almamater universitas lalalala juga trus diminta demo bisa kok sekarang.
    4. Media yang terlalu lebay, Coba hitung sendiri, di berita berapa banyak media yang menyiarkan berita bagus. Saya yakin 95% semuanya berita buruk yang bikin rakyat depresi dan malu sebagai bangsa Indonesia. At least jaman Soeharto, kita masih dikasi berita bagus, keberhasilan panen, pembangunan bendungan, perbaikan jalan, Juara SEA Games tiap saat, dll. Nah sekarang.. Presiden curhat, jembatan roboh, PNS korupsi, mahasiswa tawuran (udah ga ada yang bisa di demo kaya jaman orde baru dulu ya kayanya?), video porno, anak bunuh orang tua. Jadi begitu ada kasus demonstran bakar diri di media… Respon masyarakat : “ooooo another bad news..Demonstran bakar diri.. biasa kok di Indonesia..Jeung, jeung VERSACE lagi diskon lho, belanja yuk cyin ke Paris” …
    5. Social media di Indonesia tidak seperti di Mesir, Tunisia, Syria, Libya, atau Inggris. Ketika terjadi kejadian bakar diri di Tunisia, atau pergerakan di Mesir, social media di sana ribut memberitakan dan bisa melaporkan dan langsung menggalang gerakan massa. Nah kalo di Indonesia, memang secara jumlah pengguna FB dan Twitter kita termasuk 5 besar di dunia. TAPIIIIII……..
    Karakter penggunanya tidak seperti di timur tengah dan Afrika Utara sana. Begitu ada pergerakan, paling aktif sesaat terus hilang (kaya dulu koin Prita banyak yang mendukung, sesudah itu…. mulai jenuh dan banyak gerakan serupa yang banyaknya juga menipu (kaya pas Merapi, ternyata banyak juga yang menggunakan untuk nipu, via menggalang dana lewat social media, ya mirip-mirip sms mama minta pulsa gitu).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s